ПЕТИТЕ ЧЕТЕНИЯ ПОСВЕТЕНИ НА ЗАХАРИЙ СТОЯНОВ СЕ СЪСТОЯХА В МЕДВЕН

...
05.09.2023 / 19:24

ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ СЛИВЕН ПОДКРЕПИ ПЕТИТЕ ЧЕТЕНИЯ ПОСВЕТЕНИ НА ЗАХАРИЙ СТОЯНОВ.

В навечерието на Деня на Съединението в село Медвен се проведоха Петите национални четения, посветени на Захарий Стоянов. Инициатор за провеждането на превърналия се в традиция ежегоден форум е г-жа Димитринка Петкова, бивш заместник-областен управител на Сливен.

 

Сред гостите на събитието бе и областният управител Марин Христов, който изнесе кратко слово, в което изрази надежда, че:“ четенията ще бъдат повод за повдигане на националното самочувствие на всички българи от факта, че са потомци на един изключителен родолюбец, който оставя своя отпечатък в историята с борбения си дух и жаждата за национална единност и независимост“.

 

Във форума взеха участие ученици, историци, научни дейци, музейни специалисти и изследователи, сред които проф. Пламен Павлов, проф. Виолета Русева-Великотърновски университет, Татяна Султанова-депутат от Продължаваме промяната, писателят Любомир Котев, оперната прима Татяна Шиварова, която зарадва всички със свои изпълнения и получи цветя лично от областния управител.

 

В рамките на събитието бяха наградени и отличилите се участници в конкурса за есе: “Захарий Стоянов-летописецът на Националната революция“.

 

Бяха изнесени и много исторически факти от живота, творчеството и дейността на бележития българин. Гостите бяха запознати с малко известни факти от биографията му на деец и летописец на национално-освободителните борби, довели до Освобождението и Съединението на България.

 

По традиция Петите по ред четения приключиха с ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Захарий Стоянов.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев