В НОВИЯ СЕЗОН СЛИВЕНСКИЯТ ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР ПОДГОТВЯ ИНТЕРЕСНИ ИЗНЕНАДИ

...
03.09.2023 / 12:59

Започват репетиции на пиесата на Мартин Макдона „Самотният запад“, с участието на Любо Нейков. Две млади актриси са новите попълнения в сливенската трупа. Есенният театрален салон в Сливен се завръща на 13 октомври

 

„Самотният запад“ от Мартин Макдона е първото заглавие от новия сезон на Сливенския драматичен театър „Стефан Киров“, репетициите на което започват на 6 септември. Режисьор на спектакъла е Венцислав Асенов, участват артистите Любомир Нейков, Димитър Марков, Ивайло Гандев и Наталия Георгиева.

 

Името на Любо Нейков в актьорския състав, в качеството му на гост, не предпоставя непременно смях до скъсване. „Самотният Запад“ на Макдона е сериозно заглавие, с любопитен провокативен текст, поставяно преди десетина години в „Театър 199“ от Владимир Люцканов, както и в Модерен театър. Неслучайно в драматургичният текст, определян като трагикомедия, един от героите промърморва: „Това никак не е смешно“…

 

Освен познатите имена на Ивайло Гандев и Димитър Марков, сливенската артистична трупа заявява присъствието и на най-новото лице в нея – избраната с кастинг Наталия Георгиева. Сценограф на представлението е Теодор Киряков. Работата по сценичната пластика е поверена на Асен Асенов, известен български каскадьор, дублирал Силвестър Сталоун, преподавател в НСА по таекуондо. Премиерата се очаква в средата на октомври.

 

Световноизвестният британски и ирландски драматург, сценарист, режисьор и продуцент Мартин Макдона е носител на големи международни филмови награди, между които „Оскар“, БАФТА, „Златен глобус“. За своите театрални текстове самият Мартин Макдона казва: „Не виждам смисъл в това пиесите ми да се анализират в подробности. Искам те да оставят усещането за тръпка, сякаш си бил на фантастична въртележка или на влакчето на ужасите в увеселителния парк“.

Режисьорът Венцислав Асенов е познато име за сливенската театрална сцена, поставял тук не една и две пиеси. Завършил „Българска филология” в Софийския университет, след това НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” в класа на Красимир Спасов и Борислав Чакринов, с преподаватели по актьорско майсторство Крикор Азарян, Тодор Колев и Николай Поляков. След театралната академия, две години е директор на Хасковския театър, после – щатен режисьор във Враца. Поставя на сцените на Сатиричния и Младежкия театър, театър „София”, Драматичните театри в Стара Загора и Сливен.

 

Сливенският драматичен театър „Стефан Киров“ посреща новия творчески сезон и с нови попълнения в трупата. Наталия Георгиева и Яна Димитрова са две интересни млади актриси от класа на Лилия Абаджиева, завършили актьорско майсторство за драматичен театър в театралния колеж „Любен Гройс“. Те влизат в сливенската театрална трупа с кастинг, проведен на 25 август, в съревнования със 17 кандидати. Както стана ясно, Наталия Георгиева веднага влиза в роля в пиесата на Макдона „Самотният запад“. За нея и колежката й Яна Димитрова тепърва ще говорим.

 

Последната добра новина в началото на творческия сезон 2023/24 на Драматичния театър в Сливен е завръщането след пандемията на Есенния театрален салон. Тазгодишното му издание ще се проведе в дните между 13 и 30 октомври. В Сливен отново ще гостуват интересни, награждавани и високо оценявани на национално ниво заглавия. В афиша му ще бъде и очакваната сливенска премиера.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев