ЗАПОЧВА ПРОЕКТ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА БРАДАТИЯ ЛЕШОЯД В БЪЛГАРИЯ И НА БАЛКАНИТЕ

...
01.08.2023 / 15:22

На 1-ви август стартира международен проект „Живот за брадатия лешояд“, който цели връщането на брадатия лешояд -символа на българската природозащита в България и на Балканския полуостров. Това съобщиха от Природен парк “Сините камъни“. Продължителност на проекта е 7 години (август 2023–юли 2030 г.) Бюджетът е: 5 173 446.71 EUR, от които Европейският съюз осигурява съфинансиране от 3 880 085.05 EUR.

 

Проектът обединява усилията на 8 партньора от 3 европейски страни. Kоординираща организация: Сдружение „Зелени Балкани – Стара Загора“ и партньори – Фонд за дивата флора и фауна, Фондация ЕкоОбщност, EVN –

Електроразпределение Юг ЕАД, Северозападно държавно предприятие – Враца, Дирекция Природен Парк „Сините камъни“ от България, Фондация за опазване на лешоядите (VCF) от Нидерландия и Milvus group от Румъния.

Правителствата на Естремадура и Андалусия, Испания ще предоставят като непарична помощ черния лешояд за освобождаване в България!

Брадатите лешояди за освобождаване в България ще бъдат осигурени от VCF, които координират EEP (Европейска програма за защитени видове) за брадати лешояди.

Крайната цел на проекта е да възстанови от списъка на изчезналите видове брадатите лешояди в България и на Балканите и да завърши реинтродукцията на черния лешояд в България като гнездящ вид. А в Румъния ще постави началото на програмата за възстановяване на лешоядите там.

За възстановяването на брадатия лешояд и подсилване на популацията на черния лешояд в България ще се работи и в много други ключови направления:

Дейности за подобряване на условията за гнездене:

- Поставяне на изкуствени платформи за гнездене на черен лешояд

- Пилотно управление на гори за създаване гнездови местообитания за черен лешояд в дългосрочен план

Подобряване на хранителната база:

- Подпомагане на местните животновъди, популяризиране на екстензивно животновъдство,

- Реинтродукция на дивата коза в ПП „Сините камъни“

- Подсилване популациите на планински кеклик, лалугер и сухоземните костенурки в ключовите зони на проекта.

Намаляване на заплахите:

- Обезопасяване на опасни електрически стълбове за намаляване смъртността от токови удари,

- Дейности за предотвратяване и разкриване на престъпления срещу природата, като залагане на отровни примамки, бракониерски отстрел, повишаване капацитета на отговорните национални институции и други.

Проследяване резултата от ре интродукциите:

- Маркиране и проследяване със сателитни предаватели,

- Създаване на ефективна мрежа от местни поддръжници за спасяване на бедстващи лешояди в България и съседните държави.

 

 

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев